27 Ocak 2011 Perşembe

F KLAVYE ZORUNLU MU OLACAK?

Yıllardır alıştığımız Q klavyelerden vazgeçmek zorunda mı kalacağız?



Ülkemizde hiç bitmeyen tartışmalardan birisi olan "Q klavye mi kullanalım yoksa F klavye mi" konusu, hükümetten gelen açıklamalarla yeniden alevlendi.

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Dil ve Edebiyat Derneği Başkanı Ekrem Erdem'in F klavyeye geçiş konusunda yoğun çalışmaları sürüyor. Son olarak Vestel ile yapılan ortak çalışma ile yeniden alevlenen F klavye tartışmasında Ekrem Erdem'in yaptığı açıklamalara göre ilk olarak bilgisayarla yeni tanışan çocuklar hedeflenecek. Okullardaki bilgisayarlar F klavyeye çevirilecek. Üretici firmalara da F klavyeli model opsiyonu koyma zorunluluğu getirilecek. Ardından devlet daireleri ve üniversitelerin de F klavyeye dönüştürülmesi gündeme alınacak.

Aslında bakacak olursanız Q klavye ile F klavye üzerinde birebir aynı tuşlar bulunuyor. Aralarındaki fark ise F klavyenin Türkçe'de en sık kullanılan harflere daha kolay basılacak şekilde tasarlanmış olması. Bu sayede eğer F klavyeye alışık biriyseniz yazacağınız bir metni Q klavyeye oranla biraz daha hızlı yazabiliyorsunuz. Ama eğer F klavye kullanmaya alışık değilseniz kısa bir metni bile yazmak işkenceye dönüşebilir.

Kimileri F klavyeye geçişi bir memleket meselesi olarak görüp canla başla savunurken, kimilere de yaşanacak bir dönüşüm yüzünden pek çok kişinin zor durumda kalacağını, evde başka okulda başka klavye kullanmanın karışıklığa yol açacağını düşünüyor.

Ahmet UYAR

BilgSistem Editörü


Kaynak: http://cnetturkiye.com/haberler/aktuel/112-Aktuel/5347-f-klavye-zorunlu-mu-olacak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder