14 Ocak 2011 Cuma

GOOGLE CAFFEİNE TEKNOLOJİSİ

Son zamanlarda büyük ve ya küçük web sitesi sahibi webmasterların çok büyük çoğunluğunun konuştuğu bir konu bu. Google yeni arama motoru teknolojisi Caffeine ile bir çok yeniliği ve değişikliği beraberinde getir


Kimi webmasterlar bundan olumlu yönde etkilenirken kimileri ise olumsuz yönde etkilendi.

Google caffeine ile gelen yeniliklerden her ne kadar söylenen web ustası çok olsada bu yenilikler gözle görülür şekilde düzelmelere neden oldu. Misal google’da ekşisözlük gibi web siteleri çöplük olarak nitelendirildi. Google “content farm” yani “içerik çiftliği” olarak nitelendirdiği bu siteleri yararlı bulmuyor.

Zaten dikkat ederseniz ekşisözlük gibi sitelere açılan davaları hesaba katarsak neredeyse büyük çoğunluğu “kişilik haklarına tecavüz” ile alakalı. Elbette herkes birileri hakkında görüşünü öne sürebilir fakat bu olay saygısızlık çerçevesinde oluyorsa kabul edilemez. Bu saygısızlık peygamberlere, inançlara dahi ulaşıyorsa bu bilgi için yararlı bir yana şiddetle zararlı olduğunu dahi söyleyebiliriz. Bu nedenle Google evvela böyle siteler konusunda doğru bir adım attı.

1. Ana içerik olmadan gönderilen yorumlarla doldurulan sayfalar “içerik çiftliği” olarak nitelendirilip eksi puan alıyor.

Bunun ardından Google aslında Caffeine’de ki ilk amacı güncellik yönünde de farklı ve iyi bir adım attı. Eski yöntemde örümcek bir web sitesini komple 3 günde tarıyordu ve bu güncel bilgilerin ön plana çıkmasını engelliyordu. Bir örnek 11 eylül saldırılarıdır. Güncel siteler bu saldırılarda önlere çıkmakta zorlandı. Gün içinde en çok saldırı binaları ile ilgili alakasız içeriği olanlar bundan nasip aldı.

Buna çözüm olarak Google her web sitesinin bir ucundan tutarak taramayı başlattı. Yani komple tarama yerine belli bölgeleri azar azar taramaya başladı.
Kendi sitemizden misal verirsek Cahit Arf‘ın 100. doğum gününde Google bir logo hazırladı. Logoya tıklayan Cahit Arf içeriğine gidiyordu. Bizde Cahit Arf’ın doğumunu kutlamak adına bir biyografi sayfası hazırladık. Fakat durum şu ki 100. yılını kutladık bu sayfa eski teknoloji ile ancak 101. yılında ilk sıraya çıkabilecekti.
Bir diğer örnekte şu olabilir daha iyi anlamanız için;
Örneğin birçok dizi sitesi Kurtlar Vadisi 99. bölüm yayınlanmadan bununla ilgili sayfa hazırlayıp Google’a tanıtıyordu ki bölüm yayınlanana kadar ilk sıralara yerleşmek için. Oysa artık buna gerek kalmadı. Güncel sayfalar bu sayede çok hızlı bir şekilde ilk sayfaya çıkabilecek.

2. Güncellik önem kazandı. Güncel siteler artı puan aldı. Güncel sayfalar önplana çıktı.

Google kullanıcıların bir bilgiyi aradıklarında ne ile karşılaşmak istediklerini düşünerek jenerik kelimeler için videoları daha önplanda tuttu. Bundan en çok uzmantv gibi video siteleri yararlandı. Mesela “pilates” kelimesini Google’da aratın ve karşılatığınız sonuçları inceleyin. Videoların ve videolu içeriklerin ne kadar ağırlıklı olduğunu göreceksiniz.

3. Video siteleri ve özellikle içerisinde video bulunan içeriklere önem verildi.

Son zamanlarda dikkat ettiğim bir diğer husus spam siteler google’dan temizlenmeye başladı. Kopya içerikler daha çok önemsizleşti. Pek çok site indexlenme ve indexlerinin silinmesi sorununu yaşıyor. Sorunun nedeni gayet basit. Teknove’den yola çıkarak inceleyelim. Web sitemizin Caffeine geldikten sonra etiketlerinin büyük çoğunluğu silindi. Bu yüzden etiketlerden ziyaretçi gelmemeye başladı. Fakat normal içeriklerden gelen ziyaretçiler artmaya başladı. Bu sayede bu sayfalar daha çok değer kazandı.
Anlayacağınız;

4. Önem vermediğiniz, değer vermediğiniz, ziyaretçiler için yararsız sayfalar arama motoru içinde yararsızdır. Spam sayfalar ve özellikle etiketler %90 kadar faydasını yitirdi.

Bu demek değildir ki etiketlerin yararı tamamen yok oldu. Sadece yeni özelliğe göre bir etikete en azından 3-4 konu bağlanmış olması gerekiyor. Yani güncel ve işe yarar etiketler geçerliliğini koruyor. Teknove’de etiketlerde başlangıçtan beri etiketlerin amacına uygun bir şekilde düzenlenmesine dikkat edip ziyaretçilerin bu etiketlere baktıklarında ilgili pek çok konuyu bulmasını istediğimiz için sitemiz çok büyük bir sarsıntı yaşamadı bu konuda da.

Google Caffeine geldikten sonra Adsense gelirleride artmaya başladı. Bununla ilgili Google’dan bir açıklama göremedim fakat mantıken spam sitelerin hitlerinin düşmesi ile Adsense gelirlerinin artmasına bağlıyorum evvela. Sayfaların içeriğine göre Adsense’inde bağıntılı olarak geliştirilmiş olduğunu düşünüyorum Caffeine teknolojisi ile birlikte.

Batuhan ARSLAN

BilgSistem Editörü


Kaynak: http://www.teknove.com/google-caffeine-1861.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder